<

Debayering a monochromatická úprava

Na internete som sa dočítal, že existujú možnosti ako vylepšiť podanie v čiernobielej fotografii. Viem, že sa mnohí z vás zaoberajú čiernobielou fotografiou, resp. čiernobielou IR fotografou. Áno, prežíva a dokonca možno povedať, že pre svoju konzervatívnosť zostáva stále medzi nami a mnohé pekné kúsky bodujú.

 

Teraz samozrejme nemám na mysli kúpu drahej Leica Monochromatic za niekoľko tisíc EUR, ale urobiť konverziu na nejakom staršom tele DSLR, alebo CSC. V prvom rade chcem však uviesť, že táto úprava obnáša riziko zničenia v ďaleko vyššej miere ako je IR konverzia. Pri IR konverzii "iba" vymeníme "sklíčka", tu ideme do tvrdého súboja s elektronikou. Mechanicky a tepelne.

Najprv je šanca zničiť snímač s elektronikou nahrievaním, pretože treba odstrániť krycie sklíčko obvykle lepené dvojzložkovým lepidlom tzv.epoxidom. Živica vplyvom tepla zmäkne a ostrým nožom odstránime krycie sklo. Momentálne mám 2 také pokusy a zatiaľ to dopadlo dobre. Lepene plochy sú iba malé, ale aj tak sa mi to zdalo na prvy pohľad brutálne. Počas nahrievania skúšame ostrým nožom, či sa dá krycie sklo už odstrániť. Napokon to vylúpneme. 

Ako sa to robí? Asi takto:

 

 

Po operácii necháme snímač vychladnúť a utíšime si nervy aj my (červík pochybností robí svoje). Ja som samozrejme nepoužíval autogén. Obstaral som si teplovzdušnú pištoľ za pár desiatok EUR s jednoduchým nastavaním teploty výstupného vzduchu.

 

 

Dostaneme sa ku snímaču v holej podobe a ničoho sa nedotýkame. Po jeho okrajoch sú jemné, pavučinkové kontakty pre zber dát z pixelov. Človek má pocit, že nesmie ani dýchať. Nuž a tieto jemné kontakty treba pozalievať epoxidom. Niekde sa dočítate, že odstránenie bayerovej masky sa dá robiť aj bez toho. No je tam obrovské riziko poškodenia. Ja som už jeden snímač pokazil, pretože som nebol dosť opatrný. Epoxid som nezalial ku krajom a pri odstraňovaní CFA som porušil nejaké kontakty. Takže radšej s istotou zaliať, než nezaliať tie jemne vodiče úplne.

Mne sa pri nanášaní epoxidovej živice osvedčila 2 ml injekčná striekačka a najhrubšia ihla (ružová). Je to dostať volne v lekárni. Namiešal som si epoxidovú živicu v korunkovej zátke od piva (tie zo Zlatého bažanta sú ideálne :-)). Namiešaný epoxid treba vliať do injekčnej striekačny. Aplikovanie je následne tou ihlou. Z ihly sa vždy vytlačí slza toho lepidla a treba ju umiestniť do rozhrania medzi aktívnu plochu snímača a okrajom.

 

Nie je dôvod akékoľvek množstvo vytlačiť priamo na snímač. Stále pracujeme opatrne, ihlou sa nesmieme dotknúť pavučinových kontaktov. Napokon ihlou postupne rozotierame už vytlačené lepidlo dalej a dalej smerom na plochu snímača. Ale len toľko, aby sme mali istotu, že kontakty sú 100% zaliate. Musíme žiaľ obetovať rozlíšenie snímača. Predpokladám len odhadom, že 18 mpx snímač bude mať použitelné rozlíšenie cca 15 mpx. 

 

 

 nanesený epoxid je zrejmý, detto aj začiatok oškrabavania CFA vrstvy zľava

 

 

Čo vlastne musíme odstrániť? Snímač v surovej podobe je farboslepý. Technológia pomocou CFA - Color Filter Array vyriešila to, že dostávame farby ako ich vidíme. Je to sústava farebných filtrov pred pixelmi. Jeden pixel má iba 1 farebný filter. A potom je tam aj nejaká mikrošošovka. Predpokladám, že je to všetko plast. Ako sa toto kurník vyraba, tak to nechápem. Usporiadanie farebných filtrlov R-G-B je tak, že v mriežke 4 pixelov sú vždy 2 zelené filtre, 1 modrý a 1 červený. Každá farba sa dá "namiešať" z 3 farieb. Predpokladám, že aj ked je pred jednotlivým pixelom len jeden z tých filtrov, software elektroniky snímača dajako dopočíta 2 zvyšné farebné kanály (toto ale teraz nie je predmetom toho článku).

 

 Schéma je asi takáto.

 

 

 komplexnejší pohľad na CFA vrstvu

 

 

 

Ako oškrabať, resp. odstrániť vrstvu CFA. Mno, páčilo by sa mi, ak by to išlo uplne lahko a 100%. Chemiu nemusím, nemám istoty, čo to s tým chémia urobí. A ako pozerám: http://www.centralds.net/cam/?p=6435, už to nebudem ani veľmi skúšať. Takže drevenú špajličku, narezať na dlatko, alebo dá sa aj tuškou: 

 

zotretie CFA vrstvy

 

 

 Snímač po zotretí CFA vrstvy

 

 

Ako to fotí?

Strata aktívnej plochy, z rozlíšenia 3008x2000 px sme dostali "iba" 2894x1910 px, čo je teda z pôvodného rozlíšenia 6 mpx asi 5,5 mpx

 

 pôvodné rozlíšenie 3008x2000px je nepoužiteľné kôli okrajom snímača, technicky je to nemožné docieliť

 

 

úprava, orezanie na 2894x1910 px

 

 

Ako to fotí v reále, čo sme to vlastne získali: Mno, tu by som si ešte nechal priestor na testovanie. Jednak teraz Nikon D70s neostrí správne, pri použití AF je tam front fokus ako brno.

 

 sneží

 

 

protisvetlo

 


 

mesto 1

 

 

mesto 2

 

 

mesto 3

 



Galéria